Megtakarítás, rugalmas megoldásokkal,

a  gyengeáramú hálózatok minden területén.

 

 

 

 

 

Tel.: 06 (30) 239-1465    E-mail: info@ipbiztonsagikamera.hu

TV antennák és hálózatok

Mindent szerelünk, beállítunk, ami a televízióadás vételéhez szükséges:  


 MinDig tv (DVB)

 • Felépítése

A DVB-t egy rövidítés (Digital Video Broadcasting), földi terjesztésű digitális tv adást jelent, melyet kimondottan erre a célra fejlesztettek ki.  Az analóg tv vételnél egy 7-8 Mhz sávszélességű tv csatorna egyetlen műsor továbbítására volt elegendő. Ezzel szemben egy digitális adás (multiplex) a tömörítés módjától függően, a minőség romlása nélkül 5-10 csatornát is képes ugyanekkora frekvenciatartományban továbbítani.
Tehát a digitális műsorszórás lényegesen gazdaságosabban üzemeltethető, mint elődje. Az átállás során felszabaduló frekvenciákat más célokra lehet használni.
A digitális földi sugárzás nagy előnye, hogy a speciális eljárás következtében a terepviszonyok okozta reflexiók is kevésbé rontják a vételt, olyannyira, hogy akár egy visszavert jel is tökéletes vételt produkálhat.

Az így sugárzott adáshoz olyan hasznos információkat is hozzá lehet adni, mint az elektronikus műsorújság és az eredeti nyelvű hangsáv, illetve az igény szerint bekapcsolható feliratozás.

A MinDig tv rendszeren 7 ingyenes és 24 fizetős tv csatorna vétele lehetséges. Az utóbbi kártyás előfizetéssel.

 • Az ingyenes MinDig Tv és az előfizetéses MinDig TV Extra csatornakiosztása ITT
 • MinDig TV Extra előfizetési csomagok ITT

 

 • Mi szükséges a vételhez?

  • Olyan televízió készülék, amelybe beépítették a DVB vevőegységet?
  • Régebbi TV készülékek esetén megoldás a  set-top-box, egy kis dekóder, ami átalakítja DVB jelet a hagyományos tv készülék számára.Ennek segítségével bármilyen működőképes készülék alkalmas a DVB-t vételre.

Természetesen szükség van egy jó vevőantennára is, hogy a készülék antennabemenetére megfelelő jel érkezzen. A sajtóban többször megjelent, hogy erre a célra a szobaantennák is alkalmasak. Ez csak részben igaz! Elsősorban a tv adók adók közvetlen közelében és megfelelő "rálátás" esetében van esélyünk szobaantennás vételre.
A valódi megoldást jelenleg a jól megválasztott és beállított tetőantenna jelenti.

 

 

Szolgáltatói "kábel" tv

Ezen a területen a helyi kábel TV társaságok és az Invitel Zrt. szolgáltatásai versengenek egymással. Mindkét esetben a szolgáltatók biztosítják az adás vételéhez szükséges kábelezés kiépítését és a beltéri egységet, nekünk „csak” a havidíjat kell fizetni. Minden társaságnál különböző programcsomagok közül válogathatunk, és álltalában lehetőség van a TV adások mellett, Internet és telefon előfizetésre is, igény estén célszerű mindhármat egy társaságtól igénybevenni, mert így sokkal kedvezőbb havidíj érhető el.  A hagyományos kábel tv szolgáltatók koax kábelezésen juttatják el ügyfeleikhez az adást, míg az Invitel Zrt., IPTV szolgáltatását telefonhálózaton keresztül, de mindkét esetben terjed az optikai kábelezés is.
Szerződéskötés előtt célszerű alaposan áttanulmányozni a különböző társaságok szolgáltatási csomagjait, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb, nagyban függ az alábbiaktól:

 • érdeklődési körtől, milyen speciális adásokat szeretne nézni (sport, természet, filmek/sorozatok, stb.)
 • egyéb szolgáltatást kér-e (telefon, Internet),
 • nagyfelbontású HD vagy analóg adásokat szeretne (hagyományos képcsöves, vagy nagyfelbontású televíziója van),
 • hány TV készüléket szeretne használni
 • és nem utolsó szempont a havi előfizetési díj sem, melyet a szerződés futamideje, az aktuális akciók is befolyásolnak
   

 

Műholdas vétel parabola antennával

 • A műholdas vételről röviden 

A hagyományos földi sugárzásnál a fő problémát az jelenti, hogy a domborzati viszonyok jelentősen befolyásolják a vételt. A tv tornyokat ugyan a lehető legmegfelelőbb helyekre telepítik, a vétel mégis gyakran nehézségekbe ütközik. Ideális esetben az adó és a vevő antenna "látja" egymást, tehát semmilyen tereptárgy nem árnyékolja a vételt. Ellenkező esetben szellemképek sokasága illetve szemcsés, zajos kép jelenik meg a vevőkészüléken.
Az idők során kiépültek ugyan az országos adóhálózatok (gerinc és átjátszó adók sokasága), mégis vannak helyek, ahol lehetetlen a tv vételt hagyományos módon megoldani.

Ezért a szakemberek már a televíziózás hajnalán elgondolták, hogy a problémára az igazi megoldás a világűrből sugárzott tv adás lenne. Hiszen az eget szinte mindenhol lehet látni...
Kezdetben még a Hold felszínére szerelt antennák is szóba kerültek. Természetesen ebből semmi nem valósult meg, hiszen a Hold helyzete folyamatosan változik a Földről nézve.
A megoldást a műsorszóró műholdak elterjedése jelentette. Ezek olyan speciális "átjátszó adók", amelyek a Földdel együtt "keringenek" az Egyenlítő felett kb. 36 ezer km magasságban. Egyszerre "látják" az adó és a vevő antennát is, ráadásul olyan speciális a pályájuk, hogy a helyzetük állandó a fellövő és a vevőantennához képest.

 • Fix, egy fejjel szerelt rendszerek 

Az ún. fix műholdas rendszerek egy kiválasztott műhold vételére alkalmas berendezések egy parabola antennával, fejjel és beltéri egységgel.
Alap esetben egy vételi helyet szolgálnak ki, de megoldható kettő, négy vagy nyolc vételi hely, illetve a közösségi kiépítés is. Lehetséges egy vagy több műhold beállítása is az igények alapján.
Már 60 cm átmérőjű parabolával is tökéletes vétel érhető el bizonyos Európát kiszolgáló műholdak estében.
Speciális igényekhez, pl. az Arabsat illetve a Türksat műholdak vételéhez legalább 100 cm-es, az orosz NTV+ vételéhez 120-140 cm-es átmérőjű antennát ajánlunk.
A méret mellett legalább olyan fontos a parabola tükör pontossága, minősége és a megfelelő rögzítés, beállítás is.

Lehetséges kártyaolvasós és HDTV vételre alkalmas kiépítés is. 

 • Fix, több fejjel szerelt rendszerek 

Ha arra alkalmas méretű és formájú parabolát választunk, lehetséges több műhold vétele egy tányérral. A legtöbb 60-85 cm átmérőjű antenna alkalmas pl. a monoblock fej beszerelésére, amellyel az Astra és a Hotbird műholdak foghatók. Természetesen léteznek más kiépítések is, de a legtöbb elérhető műsor és a kedvező ár miatt ma ez a legnépszerűbb megoldás.
Ha egymástól távolabb eső műholdakkal próbálkoznánk, már érdemes a multi fókuszos parabolát választanunk. Ezzel 20-30 fok is átfogható, és akár 16 műhold vétele is megoldható egy komolyabb típussal.
A fejek közötti átkapcsolás teljesen automatikus és egy pillanat alatt lejátszódik.  

 • Forgatható, motoros rendszerek 

A legtöbb műholdas program vételére ezek a rendszerek alkalmasak. Az adott földrajzi helyen fogható műholdak mindegyike elérhető egy megfelelően méretezett rendszerrel. A parabolaantennát egy elektronikus vezérlésű motor mozgatja a megfelelő pozícióba. A motor felépítése olyan, hogy a műholdak pályáját tökéletesen követi. Ennek feltétele természetesen a jó beállítás, ami nagy gyakorlatot és pontosságot igényel.

 • Közösségi műholdas rendszerek  

 Ebben az esetben egy központi helyen létesített antenna lát el műholdas jellel több vételi helyet illetve lakást. Tehát nem szükséges minden lakáshoz külön parabolát felszerelni. A rendszer fő eleme egy ún. multi switch, amely jelek feldolgozását és szétosztását végzi.
Társasházaknak, kisebb panzióknak, üdülőknek vagy több készülék esetén ideális megoldás!

Közösségi rendszerek csak fix kiépítésben telepíthetők. A felszerelés egy vagy több műhold vételére is megoldható.
  Kiválóan bővíthető DVB-t vétellel is, így ingyenesen nézhető MinDig tv 7 csatornája, illetve MinDig tv Extra előfizetéssel több, mint 30 program. De megoldható műholdas előfizetéssel is kombinálni a közösségi rendszereket.( UPC Direct, olcsó tv). 

 

 

HDTV vétel

A HDTV (High-Definition Television) egy új televíziós sugárzási norma, amely az eddigi (PAL, SECAM, NTSC) szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet tesz lehetővé. Az ilyen adás már kizárólag digitális formában továbbítódik, eltérően a korábbi analóg átviteltől.

 • A hazai HDTV-ről 

A háztartások sokaságában régebben ott van már a megfelelő nagy felbontású megjelenítő eszköz, a plazma vagy LCD tv. A hagyományos televízió műsorok élvezetét mégis több probléma gátolja. A hagyományos, 4:3 képarányú tv műsor képe vagy"lapított" kivitelben vagy a két szélén vastag fekete csíkkal jelenik meg. Teljes képernyőn nem igazán élvezhetünk méretarányos képet a hagyományos formátumban.
Az utóbbi időben egyre több hazai csatorna sugároz már 16:9- es formátumban, de bőven akad még kivétel. A legrosszabb, a 4:3-as formátumban sugárzott 16:9-es adás( abszurd, de létezik), a bizonyos "gyászkeret".

A másik gyakori probléma, hogy nagy felbontású tv készüléken nézzük többnyire a hagyományos, "SD" minőséget. Ez önmagában nem lenne tragédia, de néha digitális adások "agyontömörítése"( spórolás a sávszélességgel) rosszabb képet eredményez, mintha analóg adást néznénk.

Ha azt képminőséget szeretnénk látni otthonunkban, mint az üzletben a készülék megvásárlásakor, akkor nincs más választásunk, mint HD szolgáltatást rendelni.

 • Magyarországi helyzet

A műsorgyártók és szolgáltatók keményen törik a fejüket, hogy miként elégítsék ki az egyre növekvő igényeket. Hiszen a nagy felbontású készülékek szépen fogynak az üzletekben.

A műsorkészítőknek szinte az összes berendezésüket le kel cserélni, ha HD tartalmat szeretnének előállítani. Ez ugyan sok társaságnál már elkezdődött, de hosszú és nehéz folyamat várható, igen nagy költségekkel.
A műsorszolgáltatóknak is komoly beruházás a HD sugárzás elindítása. Az ő esetükben a megnövekedett sávszélesség igénye is további gondot okoz, hiszen a kapacitás véges.
Nekik még sokáig meg kell tartaniuk a hagyományos "sd" analóg és digitális párhuzamos sugárzást is a komoly sávszélességet elfoglaló HD jelek továbbítása mellett.

 • A HDTV itthon jelenleg négy fronton terjed.

  • Földi digitális sugárzás

A MinDig tv rendszerén az m1 és az m2 HD, a Duna tv HD műsora látható. Sajnos a valódi HD tartalom elég kevés, de legalább ezeknek a csatornáknak jó a képminősége még az SD adás esetében is.

 • Ingyenes műholdas sugárzás:

Jelenleg az m2HD és a Duna tv két csatornája HD érhető el a magyar programok közül a Eurobird9 műholdról ingyenesen.
További műholdakon több, mint 30 ingyenes HD adást is láthatunk.
A műholdas kapacitás ugyan a földihez képest jelentősen nagyobb. A legtöbb ingyenes HD tartalmat a németek szolgáltatják. Néhány tartományi adás kivételével minden közszolgálati adás nézhető HD felbontásban. A fizetős rendszerekben még nagyobb a kínálat.

 • Előfizetéses műholdas rendszerek

Jelenleg három előfizetéses szolgáltató van a hazai műholdas piacon, amely HD műsorokat is sugároz


A Hello HD volt az úttörő ezen a fronton. Ma is működik, néhány nagy felbontású csatornával. Ennek a szolgáltatásnak a csak kártyás változata az Olcsó tv  , ahol az m1, m2 HD és a két Duna adása látható, de fel lehet tölteni rá további HD csomagot is.

Fontos megjegyezni, hogy a UPC Direct műsorai egyéni műholdvevővel is elérhetők. Tehát nem kell feltétlenül a szolgáltató készülékeit használnunk. Így sokkal rugalmasabban lehet variálni a műholdválasztékot . Nézhetünk továbbá egy készülékkel magyar és pl. német HD csatornákat is, illetve tetszés szerinti külföldi műsort.

Ugyanez igaz az Olcsó tv   rendszerére is!
Más szolgáltatókkal viszont ezt egyáltalán nem lehet elérni.

Műholdról a felsoroltakon kívül a még T-sat rendszere továbbít HD adásokat.

 • Kábel tv:

A kábelszolgáltatók helyzete valamivel könnyebb, hiszen a teljes saját sávszélességükkel szabadon rendelkezhetnek.
Néhány csatornás HD csomagot a nagyobb cégek már szolgáltatnak.  Társasházi rendszerek 

Milyen napjainkban egy központi antenna és mi szükséges hozzá?

A közösségi rendszerek alapja a megfelelő kábelezés. Feltétlenül szükséges kiépíteni egy olyan hálózatot, amelyben minden lakásba önálló kábelt vezetnek egy központi egységből. Egy ilyen kábelhálózat alkalmas a földi, a műholdas illetve a kábeltelevíziós jeltovábbításra is, sőt szélessávú internet is rákapcsolható. Mindez egyi dőben, egymástól függetlenül!

Például, ha kábelszolgáltatás van a rendszeren és más külföldi csatornák adását is szeretné nézni, ezt egy csatlakozón elérheti a lakásban! Elegendő egy központi műholdvevő rendszer és néhány hálózati elem.
Sőt akár az összes lakás rákapcsolható a rendszere, akár különböző műholdak is elérhetők egyidejűleg, egymástól teljesen függetlenül.

A párhuzamos üzemeltetés szempontjából fontos, hogy a hálózat,mindig a lakók tulajdonában maradjon, persze, ha ezt nem egy kábelszolgáltató hozta létre. Ellenkező esetben a szolgáltató nem fogja megengedni, hogy a műholdas jelet a kábelére kapcsolják, és lehet az erkélyre szerelni a parabolát és mindenféle lyukakon keresztül bevezetni a jelet a szobába.

Sajnos sok új épületen, sőt luxus lakóparkokban is látható ilyen, erkélyre szerelt megoldás, ami sok vita forrása. Egyrészt a lakó joggal ragaszkodik a műholdas csatornákhoz,hiszen a kábelen nem feltétlenül az őt érdeklő programok elérhetők. Másrészt a társasház és a városkép szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hány parabola lóg a ház oldalán, megbontva a szigetelést és a városképet, terhelve a korlátot.


Egy jól működő közösségi rendszerhez egy jó csillagpontos hálózat és a szándék szükséges elsősorban!  A felvázolt problémára már a tervezéskor érdemes odafigyelni!

 

 

TV adások az Internetről  

A televízióadások vételére széleskörű lehetőségek állnak rendelkezésre, de lehetnek esetek, amikor a Magyar nyelvű adások elérése csak körülményesen oldható meg, pl. hosszabb idejű külföldi tartózkodás egy bérelt lakásban. Ilyen esetben, ha van stabil Internet elérésünk, a világ bármely pontjáról, a kábel TV-hez hasonló szolgáltatást érhetünk el.

 • Csatorna kiosztás

Duck TV,   Fashion TV ,   MTV Dance ,   MTV Hits ,   MTV Rocks ,   Mezzo ,   BBC World News ,   Super RTL ,   Rai 3 ,   Rai 1 ,   CNN ,   CCTV News ,   Pro Sieben ,   TV5 Monde ,   DUNA Televízió ,   Duna World ,   Echo TV ,   Eurosport Hungary ,   Eurosport 2 Hungary ,   AXN Black Hungary ,   AXN White Hungary ,   Film+ ,   FilmBox Hungary ,   FilmBox Plus Hungary ,   FilmBox Family Hungary ,   Fishing and Hunting Hungary ,   hír TV ,   History Hungary ,   Magyar ATV ,   Magyar TV1 ,   Magyar TV2 ,   Boomerang Hungary ,   Minimax / Animax Hungary ,   Nickelodeon Hungary ,   Muzsika TV ,   RTL 2 Hungary ,   RTL Klub ,   Paramount Channel Hungary ,   FEM3 ,   RTL Television ,   AMC Hungary ,   STORY 4 ,   Discovery Science Hungary ,   Discovery World Hungary ,   ID Discovery Hungary ,   Blackbelt TV ,   Extreme Sports Hungary ,   Magyar TV3 ,   Nat Geo Wild Hungary ,   Sláger TV ,   Da Vinci Learning Hungary ,   Travel Channel Hungary ,   Sport M Hungary ,   Jim Jam Hungary ,   Spektrum Home ,   Sorozat+ ,   Cool Hungary ,   STORY 5 ,   TV2 ,   RTL+ Hungary ,   Viasat Explorer Hungary ,   Viasat History Hungary ,   PRO4 ,   Private TV (18+) ,   Hustler TV (18+),  

 • Cstlakoztatható készülékek

  • SET-TOP BOX-on keresztül, TV készülékkel
  • Web TV számítógéppel, laptoppal
  • Okos telefon vagy tablet
  • SMART TV-vel
 • Egyidőben csatlakozó eszközök

Maximum 3 db

 •  Havi előfizetési díj

9 Euro